Nieuwe workshops en ontwikkelingen

Nieuwe kennis en inspiratie opdoen bij het Bakery Institute

Kennis opdoen, opleidingen en ontwikkelingen

In mijn eerste nieuwsbrief van 2018 schreef ik al dat ik diverse ideeën en plannen had voor het nieuwe jaar. 2018 zit er inmiddels voor meer dan de helft op en een aantal van die ideeën is inmiddels gerealiseerd. Zo heb ik een aantal nieuwsbrieven geschreven. Ook heb ik veel gebakken en geëxperimenteerd met nieuwe (brood)recepten.

Het geven van de workshops vind ik nog steeds erg leuk om te doen. Inmiddels zijn er ook nieuwe workshops. Het geeft veel voldoening als je anderen iets kunt leren over het broodbakken. Daarnaast vind ik het belangrijk én leuk om mijzelf te blijven ontwikkelen, nieuwe kennis te vergaren en van anderen te leren. Daarom heb ik in juni twee 4-daagse boulangerie opleidingen voor professionals gevolgd bij het Bakery Institute.

De eerste opleiding die ik volgde was “PUUR BOULANGERIE”, een echte verdiepingsopleiding voor professionals. Zoals gebruikelijk bij het Bakery Institute wordt er gebakken zonder toevoegingen, declaraties of E-nummers. Het produceren van brood van goede kwaliteit en een (h)eerlijke smaak wordt gerealiseerd met alleen basisgrondstoffen en met lange (rijs-)processen. We hebben brooddegen gemaakt op basis van gist, voordegen (zoals een poolish, biga etc.), kookstukken en desems. Ik heb in die vier dagen veel bijgeleerd over kwaliteitsverschillen, structuurverschillen én smaakverschillen in relatie tot deze verschillende methoden van deeg maken.

De tweede opleiding, die ik later in juni volgde, was “PUUR DESEM”. Deze opleiding is het vervolg op “Puur Boulangerie”. Ook tijdens deze vervolgopleiding heb ik weer veel bijgeleerd, onder andere over de invloed en de gevolgen van temperatuur. Temperatuur is echt van essentieel belang tijdens het hele bakproces!

Zo werd er uitgebreid uitleg gegeven over de invloed van temperatuur op de ontwikkeling van melkzuur- en azijnzuurbacteriën in je desem en in je deeg. Temperatuur(controle) is van grote invloed op de smaak en de kwaliteit van het eindproduct, brood dus! Naast vaktechnische verdieping, zijn we uiteraard ook zelf aan de slag gegaan met het maken van desems, degen en het bakken van heel veel brood. We hebben tijdens deze 4-daagse opleiding ook gebakken met andere (oer)granen, zoals o.a. tritordeum, khorasan en spelt

Allinson brood

Mijn opgedane kennis hoop ik uiteraard weer te kunnen delen tijdens mijn workshops. Inmiddels zijn er twee nieuwe workshops. De eerste is “Allinson brood”. Tijdens deze workshop leer je omgaan met een deeg waarin maar liefst 90% water is verwerkt. De tweede is Oer-Holland brood. Tijdens deze workshop leer je het typisch Nederlandse tijgerbrood maken. Ook leer ik je hoe je echt smaakvolle vloerkadetten maakt. Ik zal eerlijk bekennen, ik hield helemaal niet zo van “die zachte witte kadetjes”, tot ik bij het Bakery Institute vloerkadetten leerde bakken. Heerlijk zijn deze broodjes!! Na deze workshop kun jij ze ook zelf thuis bakken. Meer informatie over de workshops kun je vinden op de website bij de betreffende workshop.

Tijgerbrood

Vloerkadetten

 

Ik hoop je (weer) te mogen ontmoeten bij een van mijn (nieuwe) workshops!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *